Verbod op wegwerpplastic vanaf 3 juli 2021

De hoeveelheid wegwerpplastic in zeeën neemt jaarlijks toe en op dit moment drijft er meer dan 150 miljoen ton plastic in de zee. Dit is een groot milieuprobleem. Plastic bevat namelijk vaak giftige stoffen en wordt in tegenstelling tot gft-afval en papier niet in de natuur afgebroken. Veel dieren eten per ongeluk de plastic resten en kunnen hier ziek van worden. Ook komen de resten terug in de voedselketen, wat een gevaar is voor de volksgezondheid.
Europa wil daarom de plastic soep verminderen door een verbod op wegwerpplastic in te voeren. Vanaf 3 juli 2021 worden producten gemaakt van wegwerpplastic zoals borden, bestek, rietjes en wattenstaafjes verboden.
Impact
De maatregelen om de plastic soep tegen te gaan hebben impact op zowel de consument als het bedrijfsleven. De verpakkingsindustrie en producenten van plastic producten moeten op zoek naar duurzamere en innovatieve alternatieven. Consumenten moeten bewuster worden van de gevolgen van zwerfafval en de plastic soep. Daarom hebben de EU lidstaten met elkaar afgesproken om campagnes te voeren.
Resultaat
Met de maatregelen die de Europese Commissie voor ogen heeft, zal niet alleen de plastic soep verminderen. Ook verwachten zij dat de maatregelen goed zijn voor 3,4 miljoen ton CO2-reductie. Daarnaast wordt een besparing van 6,5 miljard verwacht door verduurzaming en hergebruik van producten.
Statiegeld
De Nederlandse overheid neemt aanvullende maatregelen om zwerfafval tegen te gaan. Per 1 juli 2021 komt er een statiegeldsysteem voor kleine plastic drinkflesjes. Op flesjes van minder dan 1 liter komt 15 cent statiegeld. Het wordt een inleversysteem waarbij de consument plastic flesjes kan inleveren bij innamepunten. Het maakt niet uit waar hij of zij de flesjes heeft gekocht, de consument kan de flesjes inleveren bij alle innamepunten.
Er komen twee typen innamepunten: verplicht en vrijwillig. De verplichte inleverpunten zoals grotere supermarkten, bemande tankstations en grotere cateraars zijn binnenkort genoodzaakt om statiegeldflessen in te nemen en statiegeld terug te betalen aan de consument. Vrijwillige inleverpunten daarentegen zoals sportverenigingen, bioscopen, campings, pretparken en horecagelegenheden bepalen zelf of zij het statiegeld aan de consument terugbetalen. Zij kunnen er ook voor kiezen om het statiegeld te doneren aan een goed doel of het geld te investeren in nieuwe materialen, nieuwe automaten, een evenement of uitstapje, etc.
Knapzak Benelux is dé leverancier van afvalbakken voor de inzameling van plastic flesjes. Onze opvallende bakken met (gepersonaliseerde) wikkels zoals de PETman maken plastic flesjes inzamelen een stuk leuker dan een ‘gewone’ afvalbak! De PETman is dol op plastic flesjes en ideaal om te plaatsen op zowel verplichte als vrijwillige innamepunten.
Op onze website www.plasticflesjesstatiegeld.nl staat alles wat u moet weten over de invoering van statiegeld op plastic flesjes en de rol van Knapzak Benelux hierin. Ook vindt u op deze website meer informatie over onze afvalbakken en kan u een vrijblijvende offerte aanvragen.
Per 31 december 2022 komt er ook 15 cent statiegeld op blikjes voor frisdrank, water en bier. Hoe en waar je de blikjes in moet leveren is nog niet bekend. Horeca en kleine verkopers hoeven geen blikjes in te nemen.
