De 5 meest gemaakte fouten bij bedrijfsafval

We worden steeds milieubewuster en daarom kijken bedrijven steeds vaker kritisch naar hun afvalgebruik. Een zero waste werkomgeving is niet voor iedereen haalbaar, maar een goede afvalscheiding en recycling natuurlijk wel! Wil jij je afvalinzameling verbeteren? Pas dan op voor deze vijf meest gemaakte fouten.
1. Bij twijfel, restafval
Uit onderzoek blijkt dat wanneer we twijfelen in welke afvalbak iets moet, meer dan 60% van ons het afval bij het restafval gooit. Daardoor gaan veel recyclebare grondstoffen verloren. Om hier iets aan te doen, kun je als bedrijf met behulp van informatieborden of stickers de richtlijnen kenbaar maken. Daarmee maak je het medewerkers gemakkelijker.
2. Vervuiling van afvalstromen
Om optimaal te recyclen moeten afvalstromen schoon blijven. Pizza- en taartdozen mogen niet bij het oud papier, omdat ze vette voedselresten bevatten. Dat vervuilt de rest van de afvalstroom, waardoor recycling niet meer mogelijk is. Dat geldt ook voor plastic bij het gft-afval en vloeistoffen in de papierbak. Vaak wordt er ook gedacht, ‘ach een klein beetje kan geen kwaad’, maar kan het kan al snel grote gevolgen hebben.
3. Koffiebekers
We drinken per persoon gemiddeld 4 koppen koffie per dag en gooien met elkaar jaarlijks ongeveer 3 miljard koffiebekers weg. Deze kartonnen bekers worden door veel mensen bij het oud papier en karton gegooid. Terwijl dit niet de bedoeling is, aangezien de binnenkant geplastificeerd is. Wanneer er gebruik wordt gemaakt van een speciale afvalbak kan zowel het karton als het polyethyleen van de kartonnen bekers worden verwerkt tot nieuwe grondstof.
4. Gft-afval wordt niet gescheiden
Bij veel bedrijven scheidt men geen gft-afval. Daardoor komen voedselresten bij het restafval terecht en worden ze verbrand. Dat is zonde, omdat de compost en biogassen die uit gft-afval voortkomen veel duurzamer zijn. Als je een groot kantoor hebt, is het de moeite waard om etensresten apart in te zamelen.
5. PMD wordt niet gescheiden
Hoewel PMD (plastic, metaal- en drankverpakkingen) in huishoudens goed wordt gescheiden, is dat binnen bedrijven vaak niet het geval. Toch is het de moeite waard om dit op te pakken. Het afvoeren van PMD-afval is namelijk goedkoper. Zo verklein je de dure afvoer van restafval en stimuleer je de recycling van PMD.
Wist je dat?
- 88% van de Nederlanders denkt dat kapotte drinkglazen in de glasbak horen. Dit moet bij restafval.
- 57% denkt dat (Senseo) koffiepads in de gft-afvalbak mogen, maar ze moeten bij restafval. Er zit plastic in.
- 54% denkt dat gebruiksvoorwerpen van hard plastic bij het plastic horen. Deze moeten bij het restafval.
- 34% denkt dat koffiecups bij het plastic afval moeten, maar ze horen bij restafval.
- 34% denkt dat chips zakken bij plastic afval mogen, maar vanwege de aluminium binnenkant horen ze bij het restafval.
Benieuwd wat Knapzak Benelux kan doen om u te helpen bij afvalscheiding?
Knapzak Benelux wil graag een steentje bijdragen aan een schonere wereld en een circulaire economie. Wij bieden verschillende soorten afvalzakken, afvalzakhouders en afvalscheidingsbakken aan, zodat u op een efficiënte en eenvoudige manier afval aan de bron kan scheiden en daardoor lagere afvalkosten heeft. Voor magazijnmedewerkers, voor horecamedewerkers, voor kleinschalige bedrijven, scholen, sportverenigingen, festivalgangers en nog veel meer. Kortom: voor iedereen, dus ook voor u. Wij helpen u graag van A tot Z met een afvalsysteem op maat. Bekijk hier ons ruime assortiment hoogwaardige producten.
Via onze offertepagina vraagt u vrijblijvend een offerte aan. Wij nemen dan binnen een werkdag contact met u op. U kunt ons natuurlijk ook altijd bellen als u graag meteen persoonlijk advies wilt.