5 fabels over afval scheiden

Over afval scheiden bestaan wat hardnekkige misverstanden. Heeft het zin of juist niet? Om uw kennis op te krikken, heeft Knapzak Benelux de 5 meest voorkomende fabels voor u op een rij gezet.
1. Afval scheiden kost meer geld dan dat het oplevert
Het scheiden van afval is waardevol. Zowel voor het milieu als voor onze eigen portemonnee.
U betaalt immers minder afvalstoffenheffing wanneer u minder restafval aanbiedt. Daarnaast leveren apart ingezameld papier, textiel, glas en metaal geld op voor de gemeente. Afval goed scheiden (alles in de juiste container) zorgt ervoor dat de kwaliteit van de ingezamelde materialen zo hoog mogelijk wordt. Het is wel zo dat de ene afvalstroom meer oplevert dan de andere, maar in gemeenten waar inwoners het beste hun afval scheiden, betalen ze de laagste afvalstoffenheffing.
Door ons afval goed te scheiden en alle bruikbare materialen te recyclen gaan we verantwoordelijk om met schaarse grondstoffen, wat grote milieuwinst oplevert. Maar ook als we alleen naar financiële winst kijken: het verbranden van waardevolle grondstoffen is grote geldverspilling. Materialen als papier, glas, textiel en metaal hebben waarde. Van GFT wordt compost gemaakt en dit levert warmte en biogas op. Bij plastic ligt dit echter iets ingewikkelder: nieuw plastic is goedkoper dan gerecycled plastic. Maar het sorteren van plastic is toch kostendekkend doordat de producenten van plastic verpakkingen meebetalen aan de recycling. Recyclen is voor het milieu in elk geval altijd beter dan verbranden!
Het is ook goed om te weten dat gemeenten veel moeten betalen voor niet-gescheiden afval (restafval). We betalen voor het laten verbranden van restafval én we betalen belasting aan de Rijksoverheid voor elke ton restafval die we laten verbranden. De komende jaren zullen die beide kosten flink omhoog gaan, en al die kosten ziet u terug in de hoogte van de afvalstoffenheffing. Dus het is in ieders belang om de hoeveelheid restafval zo min mogelijk te laten zijn.
2. Al het afval komt op één hoop terecht
Dit is zeker niet het geval! Het kan weleens voorkomen dat een afvalstoom wordt afgekeurd omdat er verkeerde materialen bij zitten. Alleen wanneer een afvalstroom zo vervuild is dat recycling niet meer mogelijk is, dan wordt het samen met het restafval verbrand. Maar al het papier, plastic, glas en blik wordt hergebruikt en van GFT afval wordt compost gemaakt zoals eerder vermeld. En van drankenkartons wordt o.a. wc-papier gemaakt. Het is dus van groot belang dat u uw afval goed blijft scheiden!
3. Gescheiden inzamelen is juist slechter voor het milieu
Veel mensen denken dat losse ritjes voor al die verschillende afvalsoorten meer CO2-uitstoot geeft dan wanneer alles tegelijk wordt opgehaald en verbrand. Dit is echter niet waar! Afval gescheiden inzamelen en recyclen is veel beter voor het milieu dan alles bij elkaar inzamelen en verbranden. Afzonderlijk transport levert nauwelijks extra CO2-uitstoot op. En afvalverbranding levert weliswaar energie op, maar zorgt per saldo voor extra CO2-uitstoot en verlies van grondstoffen.
4. Thuis afval scheiden is een druppel op een gloeiende plaat
Nederlandse huishoudens produceren op jaarbasis gezamenlijk circa 8200 miljoen kilo afval. Het niet-gerecyclede afval van de bouwindustrie en landbouw is bij elkaar minder dan het niet-gerecyclede afval in huis. Het thuis juist scheiden van afval heeft dus wel een grote invloed!
5. Waarom zit ik zo moeilijk te doen met allerlei bakken? Ze kunnen het afval toch net zo goed achteraf scheiden?
Ondanks dat de technieken voor nascheiding steeds verbeteren, is ook dit een fabel. Scheiden bij de bron is voor de meeste soorten afval nog steeds de meest effectieve methode. Papier, textiel en gft-afval wordt onbruikbaar als het bij het restafval terecht komt en is dan niet meer te recyclen.
Papier en karton gaan bijvoorbeeld schimmelen als het nat wordt. De houtvezels kunnen dan niet meer gebruikt worden voor nieuw papier. GFT tussen restafval blijft aan ander afval plakken en bovendien zit er veel ‘vervuiling’ tussen (bijvoorbeeld kleine stukjes plastic). Apart inzamelen is dus noodzakelijk om te kunnen recyclen. IJzer (blikjes, schroeven) kan wel goed met magneten uit het restafval gevist worden. Maar voor aluminium blikjes is dat veel moeilijker. Alleen voor plastic verpakkingen en drinkpakken maakt het niet zoveel uit of het gescheiden ingezameld wordt of samen met het restafval. Toch kan uw gemeente goede redenen hebben om dit gescheiden in te zamelen, bijvoorbeeld als ze geen nascheidingsinstallatie hebben.
Afval scheiden begint bij Knapzak Benelux
Wilt u ook minder restafval en daardoor lagere afvalkosten? Bij Knapzak kan u terecht voor afvalzakken, -bakken en meer! Wij denken graag met u mee welke producten voor u geschikt zijn. Klik hier voor een overzicht van al onze producten. Daarnaast bent u bij Knapzak aan het juiste adres voor klantspecifieke producten zoals eigen zakbedrukking of gepersonaliseerd wikkel voor bakken. Benieuwd wat wij nog meer voor u kunnen betekenen? En hoe u kan bijdragen aan maatschappelijk verantwoord ondernemen? Vul dan hier ons offerteformulier in of neem contact met ons op door te mailen naar info@knapzak.nl of bel naar +31 (0)13 – 5431110